Profesjonalne piece konwekcyjne dla restauracji

Chociaż na rynku są różne typy pieców, piece gazowe są bardzo popularne i nadal szeroko stosowane. Wiele kuchenek gazowych zapewnia większą kontrolę podczas gotowania niż piekarniki elektryczne.

Chociaż nagrzewają się one szybciej i równomierniej niż piece gazowe, regulacja temperatury w zakresie gazu jest możliwa w mniejszych krokach. Zapalanie gazu jest stosunkowo łatwe, ponieważ nowsze urządzenia są wyposażone w elektryczne zapalniki. Gdy zapalniki w piekarniku działają prawidłowo, wystarczy obrócić pokrętło, aby zapalić płomień. Jednak zapalenie gazu w piekarniku starszego modelu może wymagać użycia zapałki lub zapalniczki. Nowoczesne kuchenki gazowe posiadają elektryczne zapłonniki pilotowe, które wytwarzają mały, ciągły płomień, który zwiększa temperaturę i wysokość poprzez przekręcenie odpowiedniego pokrętła do obszaru użytkowania, który znajduje się z przodu pieca.

Obracając pokrętłami, prąd elektryczny podgrzewa zapalarkę piekarnika, otwierając zawór, aby umożliwić przepływ gazu przez rurę palnika. Zapalnik rozpala płomień pod palnikami lub wewnątrz piekarnika, a wbudowany termostat mierzy temperaturę piekarnika podczas użytkowania. Jednak obecnie najpopularniejsze są piekarniki elektryczne, które są łatwiejsze w użytkowaniu.

Poza tym nie zawsze w kuchni znajduje się dostęp do instalacji gazowej, dlatego też piekarniki elektryczne są bardziej uniwersalne.

Właściciele restauracji, barów i stołówek potrzebują wysokiej jakości urządzeń gastronomicznych, z pewnością potrzebny będzie odpowiedni piec konwekcyjny. Obecnie coraz chętniej robimy zakupy w sklepach internetowych, warto odwiedzić stronę https://crispan.pl/piec-konwekcyjny/ i zapoznać się z ofertą. Piece konwekcyjne to bardzo dobry pomysł ze względu na szybką obróbkę termiczną. Innym dużym plusem pieców konwekcyjnych jest to, że temperatura jest bardziej równomierna w piekarniku, co oznacza, że można w nim umieścić więcej jedzenia. Potrawy wrażliwe na temperaturę, takie jak chleb lub ciasteczka, mogą na tym skorzystać dobrej jakości piec konwekcyjny poradzi sobie z dwiema lub trzema tacami ciastek jednocześnie, piekąc je z taką samą prędkością. Spróbuj tego w tradycyjnym piekarniku, a przypalisz ciasteczka.