
Istnieje wiele smacznych oraz pożywnych produktów spożywczych.
Oprócz różnego rodzaju mięs bardzo istotną rolę odgrywają owoce i warzywa. Poza warzywami całorocznymi można spożywać różne warzywa sezonowe. Do grona godnych polecenia produktów zaliczają się między innymi brokuły. Są to warzywa podobne do kalafiora, bogate w liczne witaminy i składniki odżywcze. Stanowią świetny dodatek do mięs, sałatek, zapiekanek oraz wielu innych potraw. Wiadomo, że brokuły smakują najlepiej świeże, ale można również je przechowywać przez pewien czas.
Najważniejsze zasady przechowywania brokułów
Świeże brokuły mają kolor ciemnozielony i nie posiadają żadnych żółtych przebarwień. Kwiaty brokuła powinny być zamknięte, łodyga sztywna i długa, a listki ciemnozielone i pełne soku. Po zbiorze lub zakupie należy przygotować i spożyć brokuł od razu, ponieważ zakwita on w ciepłych wnętrzach. Na szczęście warzywo to można przechowywać w specjalnych warunkach przez kilka dni. Należy go umieścić w chłodnym miejscu w temperaturze od 2 do 4 stopni Celsjusza.
Brokuły powinny zostać umieszczone w lodówce na 2-3 dni opakowane w folię z dziurkami. Różyczki można przechowywać o 5 dni dłużej pod warunkiem ich zanurzenia we wrzącej wodzie na krótko aż ich kolor zmieni się na jasnozielony. Po wcześniejszym blanszowaniu przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie można zamrozić różyczki brokułów. W takim przypadku możliwe jest przechowywanie tych warzyw przez okres 10 miesięcy. W tym przypadku jednak tracą swoją estetykę i stają się bardzo kruche.
Każdy kto zastanawia się jak przechowywać brokuły ma możliwość skorzystania z wielu różnych sposobów. Najważniejsze jest posiadanie dobrej lodówki czy też specjalistycznej chłodni umożliwiającej przechowywanie i transport hurtowych ilości warzyw. Dodatkowo na rynku działają firmy transportowe i magazynujące, które stosują specjalne specyfiki wydłużające czas przechowywania brokułów w optymalnych warunkach. Dzięki temu brokuły utrzymają swój świeży wygląd i zachowają właściwości odżywcze.